Har du bestemt deg for en endring ved inngangen til det nye året? Her er noen enkle tips for å sikre at du lykkes med å skape det du ønsker – enten du vil ha mer eller mindre av noe.

Kanskje vil du trene mer, spare mer eller finne drømmepartneren. Eller du er lei av å drasse på for mange kilo, stadig ta et glass for mye i helgen eller jobbe for mye overtid. Selv har jeg hatt nyttårsforsetter flere ganger og klart å gjennomføre med vekslende grad av suksess. Her er den formelen som har fungert bra for meg (og mange andre).

Først litt om formelen[1] – og så hvordan du kan bruke den uansett om du vil begynne med noe eller slutte med noe.

Formelen ser slik ut:

Fokus på det jeg vil oppnå+Fokus på nyttige rammer+Fokus på nyttige tanker+Fokus på det jeg skal gjøre=Maksimal sjanse for å lykkes med endring

De fleste nyttårsforsett har fokus på hva vi skal gjøre (eller ikke gjøre), mens hvorfor og hvordan ofte blir overlatt mer til tilfeldighetene. Bruker du formelen har du sikret fokus på flere dimensjoner som påvirker valg i hverdagen. Da har du også mer informasjon som du kan hente frem dersom motivasjonen minker etter hvert. Hvis du har bestemt deg for å spare mer og plutselig får lyst til å sjekke om det er noen godbiter på salg, kan det hjelpe å raskt kunne minne deg selv på hvorfor du sparer (for eksempel til leilighet, til en reise el.) og at du har bestemt deg for at «sparing er lurt». Har du i tillegg satt tydelige rammer for prosjektet, for eksempel et budsjett og fast trekk i måneden til egen konto, øker sjansen for å lykkes ytterligere.

Med formelen kan det se slik ut:

Fokus på det jeg vil oppnå+Fokus på nyttige rammer+Fokus på nyttige tanker+Fokus på det jeg skal gjøre=Maksimal sjanse for å lykkes med endring
    
Storbyferie i New York+Budsjett og sparekonto med fast trekk+«Sparing er lurt»+Spare 1000 kroner hver måned=Maksimal sjanse for å lykkes med spareprosjektet

Nyttårsforsett: Begynne å trene

Hans ønsker å komme i gang med trening. Han har løpt mye før og velger det som aktivitet. Han har fokus på hva han skal gjøre (trene, løpe). Hans har ikke fokus på hvorfor, dvs hva han vil oppnå, eller hvordan, dvs om rammene (utstyr, tid, planer) er hensiktsmessig eller om tankene han har om trening og egen gjennomføringsevne vil hjelpe ham med å lykkes.

Hans er ivrig de to første ukene, men ganske snart er han tilbake i de vanene han hadde før nyttår. Hans er oppgitt, og det blir ikke bedre når han snakker med Ole, en kamerat som erklærer at han bestemte seg for å trene på nyttårsaften og fortsatt har fullt trykk på treningen. Ole foreslår at de kan trene sammen. Hans er motvillig. Han liker ikke å mislykkes, men han blir med.

På første treningstur avslører Ole at han har bevisst fokus på flere områder for å lykkes med å etablere trening som en ny vane. – Jeg gleder meg til bedre form og mer overskudd, sier han. Hans skjønner at det er jo akkurat det han ønsker å oppnå, han har bare ikke vært bevisst på det. Han merker at treningslysten øker bare han tenker på bedre form og mer overskudd. Ole fortsetter: – Jeg legger en plan hver uke hvor jeg setter av tid til trening. – Hmm, tenker Hans, det var smart. Det er jo ikke rart at jeg ikke får trent om det ikke finnes rammer for det…. – Og så minner jeg meg selv på at det er moro å trene og jeg har klart å komme i form før, sier Ole. – Oi, tenker Hans, jeg har jo sagt til meg selv at jeg er blitt for gammel og at trening blir bare tyngre og tyngre. Det er neppe nyttig! Jeg kan jo velge hvilken innstilling jeg har til trening.

Med formelen ser det slik ut:

Fokus på det jeg vil oppnå+Fokus på nyttige rammer+Fokus på nyttige tanker+Fokus på det jeg skal gjøre=Maksimal sjanse for å lykkes med endring
Bedre form og overskudd+Plan og tid for å trene+«Trening er moro» «Jeg kan klare det»+Løpe=Maksimal sjanse for å skape nye treningsvaner

Nyttårsforsett: Spise sunnere

Mange har et ønske om å spise sunnere. Igjen er det enklere å lykkes med bevisst fokus på flere dimensjoner.

Fokus på det jeg vil oppnå+Fokus på nyttige rammer+Fokus på nyttige tanker+Fokus på det jeg skal gjøre=Maksimal sjanse for å lykkes med endring
 
Helse+Plan og tid for måltider inkl innkjøp+«Sunn mat er godt»+Spise mer fisk og grønnsaker=Maksimal sjanse for å spise sunnere over tid

Lurer du på når det kommer et eksempel med å finne drømmepartneren? Her er en mulig bruk av formelen for det nyttårsforsettet:

Fokus på det jeg vil oppnå+Fokus på nyttige rammer+Fokus på nyttige tanker+Fokus på det jeg skal gjøre=Maksimal sjanse for å lykkes med endring
Parforhold+Profil på datingtjeneste og tid til å følge opp+«Jeg kan finne den rette» «Jeg gir ikke opp»+Treffe mulige partnere=Maksimal sjanse for å lande drømmepartneren

Bruk av formelen over (og under) viser eksempler. Selv om du ønsker en av disse endringene kan det være andre ting du vil oppnå, andre rammer og tanker som er viktige og andre ting du vil gjøre. Du vet hva ditt nyttårsforsett er og kan fylle ut med hva du vil oppnå, hva som er nyttige rammer og tanker for å gjennomføre i tillegg til det du faktisk vil gjøre.

Obs! Om du ikke klarer å identifisere hverken hva du vil oppnå eller nyttige rammer og tanker for nyttårsforsettet, kan det være lurt å sjekke hvor viktig endringen egentlig er for deg.

Når du vil slutte med noe

Så er det nyttårsforsetter som har fokus på å slutte med noe – ev minske noe. Det kan være å spise mindre, drikke mindre alkohol, slutte å røyke, jobbe mindre, stresse mindre osv. Da har du to muligheter for bruk av formelen, og du kan velge en eller begge.

Alternativ 1: Snu det til noe positivt – hva vil du istedenfor

Nyttårsforsett: Jobbe mindre

Jeg husker et år jeg hadde bestemt meg for å jobbe mindre overtid. Et stykke ut i februar var fasiten at jeg aldri hadde jobbet mer overtid noen gang. Samtidig som jeg lærte formelen ble jeg bevisst at deler av hjernen ikke forstår negasjon – dvs «ikke», «slutte med», «mindre av» osv. Det blir som å si «ikke tenk på en sort bil». Det er akkurat som om «ikke» strykes, og jeg tenker automatisk på en sort bil. Så når jeg hadde sagt til meg selv «ikke jobb overtid» ga det plutselig mening at resultatet hadde blitt «jobb overtid». Jeg omformulerte umiddelbart til at «jeg vil ha mer fritid» – og da var det vesentlig enklere å lykkes.  Med formelen blir det for eksempel slik:

Fokus på det jeg vil oppnå+Fokus på nyttige rammer+Fokus på nyttige tanker+Fokus på det jeg skal gjøre=Maksimal sjanse for å lykkes med endring
 
Mer fritid+Tydelig skille mellom jobb og fritid. Tidsramme for jobbing.+«Jeg har godt av å gjøre andre ting enn jobb» «Ingen takker meg om jeg sliter meg ut.»+Gå hjem kl 16.00. La PC-en ligge igjen på kontoret.=Maksimal sjanse for å få mer fritid

Nyttårsforsett: Gå ned i vekt

På samme måte er det mulig å endre fra «slanke seg», «gå ned i vekt» og «spise mindre» med utgangspunkt i det du vil oppnå. Her er et eksempel:

Fokus på det jeg vil oppnå+Fokus på nyttige rammer+Fokus på nyttige tanker+Fokus på det jeg skal gjøre=Maksimal sjanse for å lykkes med endring
 
Slank og sterk+Sunn mat i huset. Plan og tid for trening.+«Jeg kan klare det»+Spise sunt, kjenne når jeg er mett, trene 3 ganger i uken=Maksimal sjanse for å gå ned i vekt

Jeg gjør alt rett, men det funker ikke…

Om det ikke er så lett å snu nyttårsforsettet til noe du vil ha istedenfor – eller du ikke lykkes til tross for bruk av formelen, har du en annen mulighet.

Jeg har konkludert med at det er få ting vi mennesker gjør som ikke har en positiv intensjon. Derfor anbefaler jeg å sjekke ut dette når du vil slutte med noe eller gjøre mindre av noe «negativt». Hvis du spør deg selv med aksept og uten fordommer hva du oppnår med det du gjør – hva får du til svar? Hvis det er noe som du «egentlig» ikke liker men gjør igjen og igjen – hva er positivt med det?

Det kan være at det er blitt en ren uvane. Ett eksempel er de som raskt får tilgang til mye gratis alkohol gjennom jobbreiser og –arrangementer og så oppdager at de drikker mye mer enn før. Det er blitt en uvane og med en gang de skjønner det går det helt fint å trappe ned og gå tilbake til gamle mønster. Eller du har flyttet sammen med en som spiser kveldsmat, og du henger deg på vanen bare for å oppdage noen måneder senere at du har lagt på deg. Du blir bevisst og kan bare ved å bestemme deg for det, endre tilbake til å ikke spise kveldsmat.

MEN: dersom det ikke er så lett å endre uvaner er det lurt å sjekke hva uvanen ivaretar som er positivt. For så å undersøke alternativer som kan gi deg det samme.

Alternativ 2: Sjekk hva som er bra med det du vil slutte med/minske

Nyttårsforsett: Drikke mindre alkohol

Her er et eksempel:

Trine har lagt merke til at hun drikker mye hver helg og at det påvirker humør og overskudd utover i uken. Hun har lenge prøvd «å skjerpe seg», men når helgen kommer hjelper det ikke å tenke på at hun ønsker seg overskudd neste uke. Hun ender opp med å drikke like mye som forrige helg på tross av alle gode forsetter.

En venninne spør Trine rett ut, i ren nysgjerrighet og uten å dømme: – Hva oppnår du med å drikke så mye? Trine tar en grundig sjekk og tenker på hva som er positivt med helgefylla. – Jeg slapper av og koser meg. Jeg får ro og glede. Akkurat som et pusterom etter mye stress i uken. – Vet du, det forstår jeg så godt! sier venninnen. – Er det noen annen måte du kan oppnå det samme på?

Trine bruker formelen:

Fokus på det jeg vil oppnå+Fokus på nyttige rammer+Fokus på nyttige tanker+Fokus på det jeg skal gjøre=Maksimal sjanse for å lykkes med endring
 
Ro og glede+Ikke ha alkohol i huset. Avtaler med venner uten alkohol.+«Det er mange veier til mål» «Jeg fortjener å slappe av»+Ha en stille stund hver dag. Gå turer i skogen. Invitere til spill- og filmkvelder=Maksimal sjanse for å minske alkoholinntak

Installer nyttårsforsettet med alle sanser

Når du har brukt formelen på ditt nyttårsforsett kan du gjøre følgende for ytterligere å sikre suksess.

Sett deg på et sted hvor du får være i fred.

Tenk på nyttårsforsettet.

  1. Si til deg selv: «Når jeg lykkes med [nyttårsforsett] – hvordan kommer jeg da til å se ut?». Legg merke til hva du ser og juster ev slik at du blir helt fornøyd.
  2. Si til deg selv: «Når jeg lykkes med [nyttårsforsett] – hvordan kommer jeg da til å høres ut?». Legg merke til hva du hører og juster ev slik at du blir helt fornøyd.
  3. Si til deg selv: «Når jeg lykkes med [nyttårsforsett] – hvordan kommer det til å kjennes ut?». Legg merke til hva du kjenner og juster ev slik at du blir helt fornøyd.
  4. Se for deg en film som viser veien frem til suksess – hvordan du legger til rette, tenker nyttige tanker, gjennomfører og stadig kommer nærmere målet. Legg merke til hvordan det kjennes. Veksle mellom å observere utenfra og være i filmen.
  5. Legg inn en episode eller to hvor du avviker fra planen og legg merke til hvordan du legger det bak deg og fortsetter som før det «glapp».
  6. Ta inn med alle sanser at du når målet og fortsetter livet med nye, nyttige vaner.

Her er en kort film om å nå mål:

…og her finner du flere opplagte tips for #consciousliving

Lykke til med å skape det du ønsker i det nye året!

[1] Innen kommunikologi – som har definert et rammeverk for kommunikasjon og endringsprosesser – heter formelen #1.//2.//3. orden. Mer om denne #nøkkelen i filmen under:

Vil du lære mer om rammeverket og få flere nyttige verktøy for å lykkes? Sjekk nettkurset Grunnkurs i kommunikasjon og utvikling og de andre XLO nettkursene.